Innerst inne har du alltid visst. Det har vi alle:
Å være i naturen er bra for oss.
Noe vakkert skjer med mennesket når det tråkker gjennomer daler av rød lyng i majestetiske fjell og legger på svøm i smaragfargede fjorder; vi fylles av glede og energi. Et besøk i naturen gir oss en følelse av å vende hjem, og vi husker brått hvordan det er å bare være.
I Norge er vår dypt forankrede tilknytning til naturen en kulturell norm. Ekskursjoner til villmarken er en obligatorisk del av skolens læreplan, og vi har til og med et eget ordtak for å dra sofaglade borgere ut i skog og mark: det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær.
Hvorfor klatring i fjell og trofast marsjering gjennom fuktig myr har blitt en hjørnestein i en nasjon som tilbringer halve året i snø, mørke og kaldt vær er et spørsmål verdt å stille, men etter hvert som moderne vitenskap fortsetter å styrke koblingen mellom helsen vår og tilstedeværelse i naturen, slår vårt patriotiske hjerte enda sterkere for dagene vi har tilbragt i hengekøye i skogen eller fiskende i øsende regn.
Nyere metastudier på natur og helse viser at selv korte besøk i naturen gir oss en mengde helsefordeler, inkludert økt oppmerksomhet, lavere nivåer av stress, bedre humør, redusert risiko for psykiske lidelser og oppgang i empati og samarbeid.
For de fleste naturelskere er kanskje ikke vitenskapen den viktigste driveren, men vi synes fortsatt det er spennende å dykke ned i hvorfor det å omgi oss med grønne og blå landskap får oss til å føle oss bra. Kanskje det også kan inspirere travle urbanister til å komme seg ut og plantene føttene i mosen, eller i det minste besøke den lokale nabolagsparken!
Kjennskap til den positive sammenhengen mellom naturen og helsen vår er på ingen måte ny. I sin bok Forest Bathing — How Trees Can Help You Find Health and Happiness skriver Dr. Qing Li at ideen om at naturen ikke er atskilt fra menneskeheten alltid har vært til stede i japansk kultur.
I lang tid har japanerne praktisert shinrin yoku, kjent som skogsbading, og i 1982 ble det en del av deres nasjonale helseprogram. Og med gode grunner; Dr. Qi Lings funn viser at bare å gå i skogen to timer hver uke kan senke blodtrykket og stresshormonet kortisol, stimulere det parasympatiske nervesystemet, bedre kjente som hvile- og restitusjonssystemet og løfte humøret. Gjennom årene har flere nasjonale studier i Japan bevist det samme: vi helbreder i naturens nærvær.
Men for noen av oss er selv en to-timers fottur utfordrende å presse inn i en hektisk uke bestående av deadlines, klesvask og kjøring til fotballtrening, korøvelser og fiolintimer. Heldigvis for oss viser det seg at de to timene kan deles opp i flere økter; en fersk studie utført på nesten 20 000 mennesker over hele Storbritannia fant at helsefordelene var de samme enten deltagerne fullførte en sammenhengende 120-minutters økt eller spredte den ut over uken1. Det gjør det lettere å ta et skritt, selv et lite steg, mot naturen, og kjenne på roen den gir.
Å være omgitt av naturen er én ting, mens det å være tilstede i den er en annen. Å kjenne duften av en fuktig morgen i en åker eller utforske underlaget av røtter og gress mot bare føtter er det samme som å delta i en mindfulness-praksis, en form for meditasjon. Når vi kobler oss på omgivelsene med sansene hjelper det oss å være til stede, her og nå. Det er også helt gratis og alltid tilgjengelig.
Vårt forhold til naturen er knyttet til hvordan vi ser på oss selv i sammenheng med den og planeten, kjent som vår tilknytning til naturen, naturrelaterthet og inkludering av naturen i selvet. I en metaanalyse fant Alison Pritchard, PhD, ABPP, ved University of Derby i England, og kolleger at mennesker som føler seg mer knyttet til naturen har større eudaimonisk velvære – en type tilfredshet som går utover bare å føle seg bra og inkluderer å ha en meningsfull hensikt i livet2. Disse funnene korrelerer også med andre studier som viser hvordan det å bidra til noe større enn seg selv er en av de viktigste faktorene for menneskelig velvære. Det er en erkjennelse av at vi ikke er alene og at vår tilstedeværelse i verden betyr noe.
Du har kanskje åpnet hjemmesiden til Grend med den intuitive følelsen av at en pause vil være bra for deg. Nå kan du med trygghet booke oppholdet ditt, enten det er i skogen, fjellet eller ved kysten, vel vitende om at intuisjonen din hadde rett. Den hørte naturen rope, og svarte med å lede deg i riktig retning. La nervesystemet få sin etterlengtede pause, og observer det travle sinnet roe ned i vakre naturnære omgivelser.
Book ditt opphold hos oss, og ta det første steget mot gjenforening med naturen og alle dens fordeler.
**
1 - White, M.P., Alcock, I., Grellier, J. et al. Spending at least 120 minutes a week in nature is associated with good health and wellbeing. Sci Rep 9, 7730 (2019). https://doi.org/10.1038/s41598-019-44097-3
2 - (_Journal of Happiness Studie_s, online første publikasjon, 2019), rapporterer American Psychological Association i en artikkel kalt Nurtured by nature , 1. april 2020. Monitor on Psychology, 51(3).